Povodně přestěhovaly závody pětibojařů z Kralup na Julisku

7. 6. 2013, 9:12 | sport | Praha, Mělnicko, Praha-západ
KRALUPY, PRAHA – Nejlepší mladí pětibojaři se představí v sobotu 15. června na pražské Julisce a plaveckém bazénu v Suchdole. Závodu, který je součástí Českého poháru mládeže, se přitom může zúčastnit i veřejnost. Původně měl být v Kralupech, tam voda ale odplavila sportoviště.

Pro toho, kdo si chce zazávodit, stačí, když se do pátku 14. června přihlásí na e-mail moderni.petiboj@kralupy.cz či na stránkách www.petiboj-kralupy.cz. Závody pořádá oddíl moderního pětiboje z Kralup nad Vltavou.

Závody se přitom kvůli povodním málem neuskutečnily: Měly se konat v Kralupech, jenže povodeň vyplavila tamní plavecký bazén. A kralupským tak na poslední chvíli nabídli pomocnou ruku jejich kolegové na Julisce a Česká zemědělská univerzita, která narychlo zapůjčila bazén. „Je skvělé, že nám nabídli pomoc a závody se tam mohou konat,“ uvedl hlavní pořadatel a současně trenér mladých kralupských pětibojařů Petr Martínek.

Závod začne střelbou
Jako první disciplína začne na Julisce v 10 hodin střelba vzduchovou pistolí kategorie 13 a 14letých. Na 12 hodinu se závodníci přesunou do plaveckého bazénu na pražském Suchdole, kde po krátké rozplavbě začnou závody v plavání. Děti do deseti let plavou 50 metrů kraul, starší pak dvojnásobnou vzdálenost. Závody po 14 hodině ukončí běh, opět na Julisce. Mladší běží 500 metrů, starší pak dvojnásobek.

Pětiboj se kromě plavání, běhu a střelby skládá i z parkúru a šermu. Jednotlivé disciplíny se přidávají až s věkem dětí. Zatímco do 13 let jen plavou a běhají, poté mohou střílet a od 16 šermují. Jízda na koni se přidává jako poslední v 18 letech.

Za tři roky mají řadu medailí
Kralupští pětibojaři pořádají letos svůj první závod v historii. I když zdejší oddíl funguje necelé tři roky, stačil už vychovat několik špičkových závodnic. Dvanáctiletá Míša Svobodová a čtrnáctiletá Katka Berková jsou vedoucí závodnice Českého poháru ve svých kategoriích, vítězkou loňského Českého poháru pak byla třináctiletá Marie Martínková. S jejich tréninkem pomáhá i olympijský medailista Libor Capalini.

Autor: Marek Pokorný

Originál článku najdete na stránkách týdeníku 5 plus 2 – ZDE

 

Leave a Comment

Umícháno v OnlineLab.cz
Chcete podobné stránky? Dejte nám vědět!